Hoofdpagina Materiaal Onderdeel Invoeren

De Material van Defensie

Leopard 2A6-gevechtstank

De Leopard 2A6 is een zware gevechtstank bedoeld om bij een aanval, vertraging of verdediging overwicht te creëren op het slagveld. Dit 60 ton wegende monster is het krachtigste wapensysteem van de landmacht. Nederland least 18 gemoderniseerde tanks van Duitsland. De Leopard is zwaar gepantserd en heeft een 120mm-kanon. In combinatie met hoogwaardige kinetische energiemunitie kan de tank hiermee met grote precisie vijandelijke (pantser)voertuigen bestrijden tot op ruim 4 kilometer. Dankzij zijn gestabiliseerde kanon en richtmiddelen kan rijdend worden gevuurd.

Walrusklasse onderzeeboot

De 4 onderzeeboten van de Walrusklasse behoren tot de modernste conventionele, niet-nucleaire onderzeeboten ter wereld. Ze onderscheiden zich door hun relatief beperkte a fmetingen. Hierdoor kunnen ze ook vanuit ‘ondiep’ water inlichtingen verzamelen of (kust)verkenningen uitvoeren.

F-35 Lightning II-jachtvliegtuig

De F-35 Lightning II is een multimission gevechtsvliegtuig. Dit betekent dat het toestel gelijktijdig verschillende taken kan uitvoeren. De F-35 vervangt het F-16-jachtvliegtuig, in gebruik sinds 1979. Het is een zogenoemd ‘5e generatie gevechtsvliegtuig’ met een uitgebreider sensorenpakket dan vorige generaties en stealth-eigenschappen. Dit maakt het minder zichtbaar voor (vijandelijke) radar.

Explosievenrobot tEODor

De tEODor is een zware explosievenrobot van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). Het apparaat wordt gebruikt voor het verkennen van dreigingen en het onschadelijk maken van explosieven. De tEODor is bedoeld voor inzet in Nederland en verlaagt het risico voor EOD-militairen.